Skoči na glavno vsebino
Select Page

Z letošnjim letom smo tudi v vrtcu pri OŠ Sv. Ana pristopili k projektu Naša mala knjižnica. Ne, ne, to ni navaden projekt! KUD Sodobnost International želi vzgajati mlade bralce, ki se bodo ob knjigi zabavali, krepili svojo ustvarjalnost ter moč lastnega izražanja.

Mentorji projekta se zavedamo pomena rabe knjige kot leposlovnega gradiva z umetniško in estetsko vrednostjo. Mali bralni zajčki z velikimi ušesi radi prisluhnejo pravljicam. V njih se odstirajo novi, lepi, pisani, bogati, drugačni in neznani svetovi. Ob pravljici mali uhec lahko postane kar želi.  Včeraj je morda bil prijazen medvedek, danes je žalostna lisica, jutri pa pogumni volk, ki pomaga prestrašenim gozdnim prebivalcem. Vsekakor se zavedamo tudi pomena rabe knjige v izobraževalne namene, tako otrok kot odraslih. Mali uhec s knjigo raste in živi. Ušesa ima zelo velika, saj z njimi posluša in pomni stvari. Nikoli pa ni odveč, če se še stari zajec kaj dobrega nauči. V projekt NMK so vključene vse skupine vrtca Sv. Ana in skupina iz podružnice Lokavec.

Mentorji v prvem starostnem obdobju z različnimi dejavnostmi spodbujajo rabo knjige. Otroci prisluhnejo branim pravljicam, deklamacijam, rimarijam, prstnim igram. Prav tako se v loži vrtca mesečno pripravlja bralni kotiček s primernim gradivom, ki ga starši lahko s svojim otrokom odnesejo v branje na domu.  Tako staršem pomagajo tlakovati pot, pri otrokovih prvih korakih v svet besed.

V drugem starostnem obdobju se v mlajših skupinah izvaja Bralni vlakec, otroci si sestavljajo vlak s prebranimi knjigami, na vagončke vlaka prilepijo fotografije knjig ki so jih skupaj s starši prebrali. Tako bodo ob koncu leta prejeli mali in malo večji bralni zajci, seznam prebranih pravljic.

V starejših skupinah drugega starostnega obdobja pa otroci ob pomoči vzgojiteljev/ staršev rešujejo zanimive naloge v ustvarjalnikih, ki se navezujejo v nabor knjig prejetih ob vstopu v projekt.

Vse skupaj se prav zares sliši super-kul-mega-špica-špon!

Staršem se zahvaljujemo za sodelovanje, pridno branje in pomoč pri reševanju ustvarjalnikov.

Lp, se BEREMO naslednjič!

 

 

(Skupno 323 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST