Skoči na glavno vsebino
Select Page

Prehrana in prehranjevalne navade

 

Različne raziskave o načinu prehranjevanja v državi kažejo, da se polovica prebivalcev prehranjuje zdravo, pri drugi polovici pa je mogoče zaznati premajhno število dnevnih obrokov in tudi neustrezen ritem prehranjevanja. Smernice zdravega prehranjevanja priporočajo 3-5 obrokov dnevno. Dan je potrebno začeti z zajtrkom, ki nas oskrbi s potrebno energijo za začetek dneva, temu naj na približno štiri ure sledi manjši premostitveni obrok – malica ter večji obrok – kosilo.  Večerja naj bo vsaj dve uri pred spanjem.

Prevelika energijska vrednost obrokov, glede na pretežno sedeč življenjski slog prebivalcev, vpliva na pojav čezmerne teže in debelosti prebivalcev. Preveč zaužitih enostavnih sladkorjev in maščob, zlasti nasičenih, ter premalo vlaknin pa pomembno vplivajo na pojavnost bolezni srca in ožilja ter raka na debelem črevesu.

Pri številnih prebivalcih so v povprečju na krožnikih prevečkrat meso in mesni izdelki, premalo pa je rib, sadja, predvsem pa zelenjave, stročnic in prehranskih vlaknin, ki so pomembni varovalni dejavniki pred kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. Številni prebivalci, glede na svoje potrebe, prekoračijo sprejemljivi vnos soli, ki je za večino prebivalcev približno eno čajno žličko soli na dan (5 gramov).

Za obvladovanje naraščajoče debelosti med prebivalstvom in pojavnosti kroničnih nenalezljivih bolezni sta pomembna tako zdravo prehranjevanje kot tudi zadostna vsakodnevna telesna dejavnost ljudi vseh starosti. Osnova za aktivnosti in ukrepe na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje je v Sloveniji Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija. (https://www.gov.si/teme/prehrana-in-zdravje/)

SPODAJ JE NEKAJ ČLANKOV O ZDRAVI PREGRANI IN PREHRANSKIH NAVADAH

POGLED NA SVEŽE SADJE IN ZELENJAVOSKOZI SPEKTER BARV

Uzivajmo-v-mlecnih-namazih

 zakuhajmo_pravo_izbiro_obl_29_7_21_0

ZDRAV KROŽNIK

Najti pot k zdravemu: kaj vse vpliva na prehranjevanje otrok in kako privzgojiti zdrave prehranske navade

(Skupno 233 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST