Skoči na glavno vsebino
Select Page

Tudi Mavrična igralnica je sodelovala v projektu Zdravje v vrtcu. Skozi leto smo izvedli mnogo dejavnosti, preko katerih so otroci spoznavali pomembnost gibanja, zdrave prehrane- torej kaj je pomembno za naše zdravje in dobro počutje. Rdeča nit programa v šol. letu 2022/23 je bila Prihodnost je moja. Ciljna skupina v vrtcu so bili otroci, starši in delavci.

Velik poudarek smo dali na področju gibanja. Vsakodnevno smo se gibali na prostem, 1x tedensko smo izvedli vadbeno uro v športni dvorani. Izvajali smo program Mali sonček in ob tem izvedli plavalni tečaj v Termah Ptuj, razne krajše in daljše pohode po kraju, kolesarjenje, igre z žogami na igrišču, elementarne in rajalne igre, igre na snegu. Vsakodnevno jutranje razgibavanje ob glasbi ali brez, smo izvedli v igralnici.

Program Varno s soncem smo pričeli izvajati v mesecu maju (pogovor, zaščita s sončno kremo, pokrivala, zadostna količina pitja vode, senca…) in na podlagi tega naredili plakat.

Ob Tednu mobilnosti  smo spodbujali, da se v vrtec odpravijo na trajnostno mobilen način in ob tem beležili prihod v vrtec. Obiskal nas je policaj, kjer smo skupaj obhodili prometne poti v okolici vrtca in pridobivali spretnosti in navade za varno udeležbo v prometu.  Izdelali svoj kraj in prometni režim v njem iz odpadnega materiala.

Tudi Tradicionalni slovenski zajtrk smo obeležili z obiskom čebelarja, kjer smo se seznanili z novimi informacijami, spoznavali čebelje izdelke, pripomočke in opremo čebelarja…Pričeli smo s čebeljim plesom na hodniku ter se nato odpravili k zajtrku. Lokalni ponudniki so nam pripravili med, mleko, maslo, kruh in jabolka.

Sodelovali smo z Zobozdravstveno ambulanto Lenart, v okviru projekta Zobni alarm, s katerim otroke učimo kako pravilno, redno in za veseljem skrbijo za svoje zobe. Ob četrtkih je v našo skupino prihajala zobna asistentka, kjer je otrokom in staršem prenašala znanje o pravilni negi zob in dlesni ter ustreznih pripomočkih za ščetkanje. Izvedene so bile 4 delavnice: zobna higiena, anatomija, bolezni zob in prehrana. Otroci so prejeli zobno ščetko ter motivacijsko gradivo.

Otroke smo navajali na spoštljiv odnos do narave in ločevali odpadke. Obeležili smo Dan Zemlje in ta dan postali vrtnarji, kjer so otroci sejali/sadili vrtnine in ob tem opazovali njihovo rast. Gozd smo obiskovali skozi vse letne čase in se tam počutili dobro prav vsi. 

Naredili smo si tudi Mavrično ambulanto, preko katere so se otroci igrali igre vlog in spoznavali medicinske pripomočke, katere so otroci prinašali od doma. Izhajali pa smo iz tematskega sklopa Človeško telo.

Skozi celo leto smo se trudili in skrbeli, da so otroci usvojili pozitivne navade za svoje zdravje in tudi z izvajanjem socialnih iger/dejavnosti skrbeli za duševno zdravje, krepili socialne interakcije, razvoj empatije, čut za prijateljstvo…

Zapisala Marjana Šnajder

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST