Predpraznična ustvarjalna delavnica z babico/dedkom v Rumeni igralnici.
V sredo 27.11.2024 nam je bilo v Rumeni igralnici zelo lepo, saj so naše otroke obiskali stari starši. Otrok je s svojo babico/dedkom ustvarjal prav posebne okraske iz dišečega cimetovega slanega testa. A zakaj so posebni? Ker je v njih veliko ljubezni. Vsak je malo drugačen, vsaj je unikaten tako kot naši otroci. Mi smo se prijetno podružili, zdaj pa lahko december kar pride.
Najava nove oddaje ZA STARŠE – neodvisen.tv
Torek, 3. december ob 20.00 na Neodvisen.TV |
Voditelj: Bojan KODELJA
Gost v studiu: Robert TEKAVEC, višji kriminalistični inšpektor Tematika:
MOŽNOST POSTAVLJANJA VPRAŠANJ V ŽIVO Geslo za dostop ni potrebno. |
Klikni za dostop do oddaje V ŽIVO |
Skrbimo za zdravje v Rumeni igralnici
*4. 11. – 30. 11. 2024
Cilji projekta so, da bo čim več ljudi zajtrkovalo hrano iz lokalnega okolja
ter da se v šolah in vrtcih več govori o pomenu kmetijstva in čebelarstva,
pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije,
pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.
(Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)
Rumenčki smo z začetkom meseca novembra pričeli s spoznavanjem različnega sadja. Vzgojiteljici sta nam pripravil košaro presenečenja, kjer je bilo veeeliko sadja, vsako sadje smo si ogledali, narezali in seveda pojedli, najljubša nam je bila banana, najmanj navdušeni smo bili nad limono. Izdelali smo tudi plakat o sadju, večkrat prebrali pravljico o Zelo lačni gosenici, kjer smo se poleg sadja učili tudi šteti do 5. Ob petkih sta nam vzgojiteljici pripravili poligon, tega smo bili najbolj veseli, saj smo premagovali ovire in se skupaj ob tem zelo nasmejali ali si naredili smoothie iz različnega sadja oziroma iztisnili sok iz pomaranč. Ob vsem tem smo skozi ves mesec ustvarjali – ustvarili smo svoje marmelade in naredili svoje živali iz odpadnega materiala, ki si jih lahko ogledate na našem hodniku. Na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki smo ga obeležili 15. novembra, smo se še bolj posvetili zdravi prehrani, ves mesec smo večinoma jedli slovenske tradicionalne jedli, se pogovarjali od kod dobimo hrano, zakaj so kmetje in čebele za nas zelo pomembni in zakaj se moramo gibati. Ta teden nas je za konec obiskala tudi Andreja, ki je organizatorka prehrane in skrbi, da v vrtcu dobivamo zdrave obroke. Skupaj z njo smo skuhali ovseno kašo z jabolki, katera nam je bila zelo všeč. Pomembno je, da svoje otroke privajamo na zdravo prehrano, slovenske tradicionalne jedi in gibanje, saj se v tem času premalo poslužujemo tega.
Ustvarjalne delavnice z babicami v Oranžni igralnici
26.11. smo v Oranžni igralnici otvorili adventni čas. Na obisk smo povabili babice, ki so se delavnic z veseljem udeležile. Pomagale so nam izdelati čudovito praznično dekoracijo, lesene snežake, božičke, jelenčke ter zimsko hiško.
Druženje z babicami je zmeraj nekaj posebnega in otroci so se ga zelo veselili. Vzdušje je bilo sproščeno in ustvarjalno. Vse babice so bile zelo kreativne in ob pomoči malih prstkov so nastali čudoviti izdelki, s katerimi bomo okrasili naše vrtčevske prostore, nekaj od njih pa bomo tudi prispevali za vrtčevski bazar.
Dopoldan je ob praznični glasbi, delavni vnemi ter klepetanju hitro minil. Ob zaključku smo babice pogostili s kavo, čajem ter piškoti in se od njih poslovili s simboličnim darilcem. Hvaležni smo jim za tako številčen obisk in se jim zahvaljujemo za lepo preživet dopoldan, katerega v tem hitrem tempu življenja zelo cenimo.
TEDEN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V ZELENI IGRALNICI
V Zeleni igralnici smo se odločili, da si bomo čim več slovenske hrane sami naredili.
Pripravili smo se na Tradicionalni slovenski zajtrk – izdelali smo si pogrinjke, naredili maslo in spekli kruh z Jakovo babico.
Obiskala sta nas tudi čebelarja ga. Suzana Rejak Breznik in g. Aleš Vanek, ki sta nam pripravila krasni predstavitvi čebel in čebelarskih del ter pokušino različnih vrst medu.
Nato smo imeli tudi delavnico z go. Andrejo Holer, kjer smo si pripravili sladico (pečena jabolka z nadevom).
Trudili smo se tudi in se še zmeraj, da pri obrokih zavržemo čim manj hrane ali nič in nam zelo dobro uspeva.
Iz starega novo – delavnice šivanja
Teden slovenske hrane v Rdeči igralnici
V Rdeči igralnici smo Teden slovenske hrane obeležili z različnimi aktivnostmi. Za uvod nas je obiskala gospa Suzana Rejak Breznik, katera se med drugim ukvarja tudi s čebelarstvom. Predstavila nam je nekaj zanimivih dejstev o čebelah ter čebelje izdelke, s katerimi smo se lahko tudi posladkali.
V igralnici smo na praktičnem primeru spoznali potek priprave kruha ter ga zamesili. Prijazne kuharice smo prosili, da so nam ga spekle in sledila je slastna pokušina. Imeli smo pravi majhen leseni mlin in otroci so z navdušenjem opazovali, kako so se trda pšenična zrna spreminjala v mehko moko.
S šolskim avtobusom smo se odpravili na krajši izlet na Domačijo Kapl. Tam nam je gospodar Viktor Kapl pokazal različna orodja in priprave, s katerimi so si nekoč pomagali pri pridelavi hrane. Sprehodili smo se tudi do čebelnjaka, sadovnjaka in pašnika s kozami. Gospodarica Darinka Kapl nam je ob koncu obiska pripravila okrepčilo. Vožnja z avtobusom je bila za otroke seveda posebna izkušnja.
V petek smo praznovali Tradicionalni slovenski zajtrk. Obiskal nas je čebelar domačega čebelarskega društva gospod Aleš Vanek in nam predstavil delo čebelarja ter pomen čebel za človeštvo oziroma življenje.
Čebelar v Vijolični igralnici
V sklopu Tedna slovenske hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka nas je v torek, 12. novembra, obiskal čebelar g. Vanek. Spoznali smo veliko novega o čebelah, čebelarsko opremo, videli smo, kako izgledajo panji in panjske končnice, podrobneje spoznali delo čebelarja in orodje, ki ga čebelar potrebuje za opravljanje svojega dela.
O nas
Kontakt
Telefon: (02) 729-5866
E-mail: info@sveta-ana.si
Ravnatelj: Aleksander Šijanec