Skoči na glavno vsebino
Select Page

Prehrana in zdravje ljudi sta tesno povezana. Način prehranjevanja lahko deluje kot dejavnik tveganja za zdravje posameznika, lahko pa tudi kot zaščitni dejavnik, ki pripomore k izboljšanju zdravja in kvalitete življenja. Številne zdravstvene raziskave so pokazale povezavo med pojavnostjo določenih kroničnih bolezni in prehranjevalnimi navadami ter načinom življenja posameznika. Dokazano je, da dejavniki nezdravega življenjskega sloga (prehrana, telesna (ne)dejavnost, alkohol, tobak) sodijo med ključne vzroke za nastanek najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so: bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, nekatere vrste rakavih obolenj, debelost in osteoporoza.

Ker se zavedamo vseh pozitivnih in negativnih vplivov prehrane na človeško telo, v ta namen meseca novembra obeležujemo SVETOVNI DAN HRANE ter DAN SLOVENSKE HRANE in njegov osredni dogodek TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTERK.

SVETOVNI DAN HRANE: Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Tako Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« izpostavlja pandemijo COVID-19, ki je pomembno zaznamovala leto 2020 tudi s prehranskega vidika. To obdobje nas je opomnilo, da je lahko dostop do zdravju koristne in varne hrane otežen, predvsem za revne in ranljive skupine.

V ta namen je NIJZ pripravil zloženko: Prehranski nasveti namenjeni posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19

DAN SLOVENSKE HRANE: Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk, ki bi bil letos jubilejni, že deseti po vrsti.

Ker smo zaradi upoštevanja ukrepov za zajezitev širjenja virusne bolezni COVID-19 več doma, predlagamo, da si na ta dan kar sami ali s pomočjo odraslih, pripravite zajtrk, ki bo vključeval živila, Tradicionalnega slovenskega zajtrka. To so KRUH, MASLO, MED, MLEKO IN JABOLKO. Čas, ko več ostajamo doma lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade.

Več informacij o TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU  najdete na spletni strani: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/ , kjer je zbrano tudi nekaj predlogov literature primerne za otroke na temo prehrana in zdravo prehranjevanje.

PLAKAT

PREHRANSKI NASVETI

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST