Skoči na glavno vsebino
Select Page

Spoštovani!

Ob prihajajočem slovenskem kulturnem prazniku vas v svojem imenu ter v imenu delavcev in otrok Javnega zavoda OŠ Sveta Ana pozdravljam na nekoliko drugačen način, kot smo ga vajeni.

 

Veliki praznik kulture je praznik vseh Slovencev. Povezujeta ga dragoceno izročilo in trajna želja, da se skupaj dostojno spomnimo veličine in pomena dela Franceta Prešerna. Z  njim izražamo voljo po ohranjanju in razvijanju kulture, ki je bistvena za obstoj slovenske nacionalne identitete in predstavlja združevalni dejavnik slovenskega naroda.

Prešeren nam pri tem še zmeraj kaže pot. Že za časa svojega življenja je bil Evropejec v dobesednem pomenu besede, obenem pa predvsem Slovenec, ker je to razumel kot neizogibljivo danost. Ustvaril je prostor slovenskega duha; na stežaj je odprl vrata vanj in z nepredstavljivo genialnostjo v prostor ustvarjalnosti odprl tudi vrata slovenskemu jeziku, v katerem je odtlej mogoče izraziti tudi najzahtevnejše intimne izpovedne, filozofske odtenke ter izkazati neprecenljivo jezikovno bogastvo. Z umetniško besedo je prebujal slovensko politično zavest in tako prispeval k dozorevanju slovenske nacionalne identitete. Z jasnostjo in razumljivostjo svojih misli, z globoko modrostjo evropske kulture pa tudi s talentom in duhom svojega rodu je začrtal slovensko pot daleč v prihodnost. Njegova Zdravljica ni le naključno postala himna slovenskega naroda.

Spoštovani, prihodnost slovenstva v svetu, v katerem živimo, je naša skupna odgovornost. Odvisna je od kvalitete in narave naših medsebojnih vezi in povezav; v naši sposobnosti razumevanja in povezovanja nacionalnega in globalnega ter sposobnosti ohranjanja nacionalne identitete v odprtem svetu. Potrjena je v našem duhovnem smislu, v kulturni klimi, ki bo brez nerazumnih in absurdnih delitev spodbujala ustvarjalnost in prizadevanja za prepoznavno in priznavano odličnost posameznikov, skupin in naroda kot celote.
Smo majhen narod, a naš narodni ponos je lahko velik, če bomo po naši najboljši moči – tako kot Prešeren v svojem času – skupaj samozavestno odgovarjali na izzive svojega časa s spoznanji, izkušnjami in hotenji našega, slovenskega naroda.

S to željo in s tem voščilom vam ob našem skupnem slovenskem prazniku, ki v tem šolskem letu sovpada z 220 leti obstoja OŠ Sveta Ana, čestitam ter vam hkrati želim prijeten ogled videa, ki so ga pripravili učenci in učitelji OŠ Sveta Ana. Najdete ga tukaj: https://youtu.be/EIBHFCEoE6Q.

Ravnatelj OŠ Sveta Ana

Boris Mlakar

(Skupno 213 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST