Skoči na glavno vsebino
Select Page

OŠ Sveta Ana odslej tudi na Facebooku

Lepši svet – okoljske risanke

Vesel dan zemlje

Daljinsko ogrevanje

Kako kroži voda

Kam z odpadno embalažo

Zakaj nastane strela

Kliknite na krepko označen datum za najnovejša obvestila

marec 2024
P T S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Prihajajoči dogodki

 • Seja Sveta zavoda in Sveta staršev OŠ Sveta Ana - tor 5.3.2024
 • KD III. VIO. – kulturna matineja, Slovenska filharmonija, Duhovne pesmi sveta, LJ - sre 6.3.2024
 • Srečanje otroških gledaliških in lutkovnih skupin - čet 7.3.2024
 • Državno tekmovanje ZGO - čet 7.3.2024
 • Mednarodni dan žena - pet 8.3.2024
 • Lili in bine – znam za več (medpredmetno tekmovanje) - sre 13.3.2024
 • Ringaraja – srečanje otroških folklornih skupin - čet 14.3.2024
 • Ekskurzija za nadarjene učence - čet 14.3.2024
 • Lili in bine – znam za več (matematično tekmovanje) - čet 14.3.2024
 • TD – 7. razred – Gozd in uporabna vrednost lesa - pet 15.3.2024

Razširjen koledar

Šolski koledar za leto 2023/24

Avtobusni prevozi 2023/24

E-storitve

Pogosta vprašanja / odgovori v zvezi z e-storitvami

 

Zasedanje šolskega in medobčinskega parlamenta, dan brez zaslonov.

V okviru otroškega šolskega parlamenta smo v torek, 20. 2. 2024  na naši šoli in v vrtcu izpeljali ”Dan brez zaslonov”. Prav tako je na isti dan potekalo zasedanje šolskega parlamenta na temo varne rabe interneta in vpliva sodobne tehnologije na naše duševno zdravje, ki ga je odlično vodil predstavnik 8.a razreda, Lan Lebreht. S predstavniki oz. ”parlamentarci”, smo izvedli 2 uri delavnic in debatirali o omenjeni temi. Ob koncu zasedanja smo izvolili tudi 3 predstavnike, s katerimi smo se udeležili medobčinskega parlamenta, ki je potekal že tri dni kasneje v Lenartu. Lan Lebreht, Nik Radovanović in Svit Kos so se odlično odrezali tudi na medobčinskem zasedanju, ki je potekalo v obliki delavnic in iger vlog. Izbrali so tudi temo medobčinskega šolskega parlamenta za naslednji dve leti – zgodnja spolnost. Ponovno smo dokazali, da na mladih svet stoji in da je med nami še ogromno srčnih, zavzetih in skrbnih otrok, ki se razvijajo v kompetentne odrasle in jim ni vseeno za našo prihodnost. Mentorici šolskega parlamenta: Suzana Kaloh in Simona Kapl
Izjemni rezultati mladih trobentačev / ovtar24.si

Izjemni rezultati mladih trobentačev / ovtar24.si

Mediji o nas… Za ogled celotne novice kliknite TUKAJ.

“Minuli ponedeljek, 19. februar, bo Celestini Breznik, Gašperju Škergetu in Filipu Vrbovšku zagotovo ostal v lepem spominu. Vsi trije so nadarjeni trobentači, ki svoj talent pilijo pod mentorstvom prof. Simona Štelcerja v glasbeni šoli Lenart, ki je podružnica Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Omenjenega dne so se udeležili mednarodnega glasbenega tekmovanja Davorin Jenko v Beogradu, s svojim igranjem prepričali strokovno komisijo in dosegli izjemne rezultate.”

Kulturni dan!

Kulturni dan!

Kulturni dan, 21.2.2024 je bil dan, ko smo z učenci od 1. do 6. razreda in podružnice Lokavec
izkoristili priložnost spoznati Maribor malo drugače. Sodelovali smo v različnih vsebinah, ki
jih ponujajo kulturne ustanove mesta Maribor. To so bile: 

 • Muzej narodne osvoboditve – Kaj se skriva v muzeju?
 • Pokrajinski muzej – Interaktivni ogled muzeja
 • Zavod MARS – Senčne lutke na grafoskopu
 • Društvo Banda ferdamana – Impro delavnica
 • Lutkovni muzej – Ogled lutkovnega muzeja
 • Lutkovno gledališče – Lutkovna rokodelnica

Z ogledom predstave Bimberli, avtorja Roka in Andreja Predina, smo zaključili z našim
obiskom mesta Maribor. Več glej https://www.lg-mb.si/predstave/bimberli/
in galerijo fotografij.

Šolsko tekmovanje iz fizike

Potencialna energija

V sredo, 14.2.2024, je potekalo šolsko tekmovanje iz fizike za učence osmih in devetih razredov.

Sodelovalo je 8 učencev osmega in 18 učencev devetega razreda.

Bronasta priznanja prejmejo:

8.a: Zala Zemljič, Svit Kos in Brin Peček

9.a,b: Neža Šijanec, Žiga Lončarič, Eva Golob, Tomaž Jug, Jakob Peserl in Rene Slaček.

Na regijskem srečanju, 11.4.2024 v Kamnici, nas bodo zastopali: Zala, Svit, Neža, Žiga, Eva in Tomaž.

Vsem čestitke!

Komisija za fiziko.

Nogomet, mlajše deklice

V ponedeljek, 19. 2. 2024 so se mlajše deklice udeležile tekmovanja v dvoranskem nogometu. Tekmovanja se je udeležilo 6 šol. Našo šolo so zastopale:
Nuša Ornik, Tina Breznik, Sara Radovanović, Šnofl Tanit Tia, Viktorija Belec, Klara Nikl, Tiana Nikl, Inaya Grinaver in Ana Kramberger.
Prvo tekmo so dekleta s 6:1 premagale ekipo gostujoče šole Sveta Trojica.
Tekma, ki je odločala o končnih mestih z Benediktom je bila ves čas napeta, vendar nam ni uspelo ohraniti nedotaknjene mreže. Proti končnim zmagovalkam smo izgubile z 2:0.
Sledila je še tekma za 3.mesto proti OŠ Lenart, ki so jo dekleta suvereno zmagale s 4:1. Največ zadetkov je dala Tina Breznik. Čestitke vsem za prikazano igro in borbo!

Pustovanje na OŠ Sveta Ana, 13. 2. 2024

Na pustni torek so učenci OŠ Sveta Ana najprej v svojih učilnicah spoznavali pustne šege in navade, izdelovali pustne maske in dekoracije, se oblačili v pustne šeme in nekateri tudi poslikali obraz. Nato so se zbrali na šolskem igrišču slupaj s kurenti (predstavitev kurentov in kurentove opreme), nakar smo se odpravili na povorko in preganjanje zime po Sveti Ani. Zanimiv dan smo nadaljevali v kulturnem domu, kjer so se predstavile maske po oddelkih, ocenila jih je šolska komisija in pester dan smo zaključili s pustnim rajanjem. Utrinke včerajšnjega dne si lahko pogledate spodaj (video + foto galerija).

 

Zimska šola v naravi : Nepozabna izkušnja za učence 5. razreda

V idiličnem okolju na Arehu,  je nedavno potekala nepozabna zimska šola v naravi za učence 5. razreda. V hotelu Zarja so učenci doživeli izjemno bogat program, poln športnih aktivnosti, poučnih vsebin in zabave.

Glavni poudarek zimske šole v naravi je bil na smučanju. Učenci so imeli priložnost spoznati osnove smučanja pod strokovnim vodstvom izkušenih učiteljev smučanja. Vsak dan so se izboljševali v svojih smučarskih spretnostih ter premagovali svoje strahove in ovire na belih strminah.

Poleg smučanja so učenci v prostem času uživali v različnih aktivnostih. Med najbolj priljubljenimi je bilo igranje male sive celice, intelektualne igre, ki so spodbujale njihovo logično razmišljanje in sodelovanje. Posebno presenečenje je bil obisk lovca, ki jim je približal skrivnosti narave ter poudaril pomen spoštovanja in ohranjanja okolja.

Vrhunec celotnega programa pa je bilo nedvomno dejstvo, da so vsi učenci uspešno osvojili osnove smučanja. Videti njihove nasmejane obraze in ponosne korake po koncu šole v naravi je bilo neprecenljivo. Naučili so se premagovati strahove, postavljati cilje in vztrajati v svojih prizadevanjih – veščine, ki jim bodo koristile v vseh vidikih življenja.

Poleg tega so se učenci lahko pokazali v različnih spretnostih na prireditvi “Pokaži, kaj znaš”, kjer so lahko predstavili svoje talente, spretnosti ali pa zgolj pokazali, kaj so se naučili med zimsko šolo v naravi.

Za zaključek pa je bil organiziran tudi plesni večer, kjer so učenci lahko pokazali svoje plesne korake, se sprostili in se zabavali ob glasbi in plesu.

Zimska šola v naravi na Arehu je tako za učence 5. razreda pomenila nepozabno izkušnjo. Ob vseh aktivnostih so se učenci povezali med seboj ter razvijali pomembne veščine za življenje. Vsekakor je bila ta izkušnja za vse udeležence neprecenljiva in jih bo spremljala še dolgo v prihodnosti.

 

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, KTC Sveta Ana / 7. 2. 2024

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku pri Sveti Ani

V sredo, 7. februarja 2024, se je v Kulturno-turističnem centru Sveta Ana zvrstila proslava ob slovenskem kulturnem prazniku v sodelovanju s Kulturnim društvom Sveta Ana in OŠ Sveta Ana.

Nastopajoče točke na proslavi so bile izvedene na izjemno visokem kakovostnem nivoju. Nastopili so učenci in učitelji OŠ Sveta Ana ter člani Kulturnega društva Sveta Ana. Obiskovalci smo lahko uživali ob kvalitetnih izvedbah pevskih, plesnih, inštrumentalnih in dramskih oziroma literarnih točk programa.

Slavnostni govornik je bil župan Občine Sveta Ana g. Martin Breznik, ki je poudaril pomen domovinske pripadnosti in vzgoje.

Poleg našega največjega pesnika Franceta Prešerna je bila proslava obogatena še z vsebino del velikih Slovencev Frana Ksaverja Meška in Rudolfa Maistra.

Pri Sveti Ani smo ponovno dokazali, da smo kulturna šola in kulturna občina, dejavni na vseh področjih umetniškega udejstvovanja. Smo povezovalna šola, ki diha s krajem, z občani ter sodeluje z društvi v občini, v katerih je pretežno število, še ne dolgo časa tega, učencev OŠ Sveta Ana.

Veselí tudi dejstvo, da je v Kulturnem društvu Sveta Ana, bodisi pri pevskem zboru, folklorni skupini ali dramski skupini, vključenih veliko zaposlenih zavoda OŠ Sveta Ana.

Škoda le, da proslave ni videlo več ljudi, obisk gledalcev je bil namreč skromen, vendar tolaži dejstvo, da smo lahko tisti, ki smo bili prisotni uživali in spremljali čudovito, na visokem umetniškem nivoju proslavo.

Zahvala vsem nastopajočim in organizatorjem KD Sveta Ana in OŠ Sveta Ana.

 

MUZEJ NOROSTI

Učenci devetih razredov so v sklopu projekta Krokus obiskali Muzej norosti na Tratah. Namen projekta je, da se spominjamo otroških judovskih žrtev holokavsta, ki se je zgodil v času druge svetovne vojne, seznaniti mlade z genocidom nad Judi ter jih ozaveščati o nevarnostih rasizma in diskriminacije. Sodelovanje v projektu Krokus je primeren način za predstavitev holokavsta mladim ljudem in za dvig ozaveščenosti o nevarnostih rasizma in nestrpnosti. Mladi se začnejo zavedati pomena vključenosti in spoštovanja vseh ljudi, ne glede na njihovo raso, invalidnost, spolno usmerjenost ali versko prepričanje. Pri pouku zgodovine smo obravnavali čas druge svetovne vojne, vsa grozodejstva, ki so se v tem obdobju zgodila ter njihove posledice. Veliko pozornosti smo namenili tudi diskriminaciji in kršenju človekovih pravic.

Z obiskom muzeja smo želeli učencem približati zgode posameznikov, ki so se jim zgodile krivice, ki so doživeli diskriminacijo in so jim bile kršene osnovne človekove pravice. Poudarek je bil na diskriminaciji in na tem kako hitro lahko damo nekomu »nalepko« ali si jo seveda tudi pridobimo.

V zgodovini se je to že prevečkrat zgodilo in prav namen projekta je ozaveščanje mladih, da takšne dogodke preprečimo. V šoli je nastala tudi razstava ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Učiteljica zgodovine, Ana Šnofl

 

Devetošolci smo se 26. 1. 2024 odpravili v Muzej norosti, ki se nahaja na Tratah, tik ob meji z Avstrijo. Na pot do muzeja smo se učenci 9. a in 9. b okoli 8. ure zjutraj podali s šolskima avtobusoma. Kmalu po prihodu smo odšli v notranje prostore gradu. Po vodičkini kratki predstavitvi smo se pogovarjali o načinu življenja ljudi, ki so tam stanovali. Odigrali smo kratko ritmično igro in se odpravili na ogled prostorov, ki so bili zelo hladni in zastareli. Učenci smo se zavedali, da je bilo varovancem tam težko živeti. Videli smo, kje so jedli in spali, ter si ogledali sobo, v kateri so se zadrževale oskrbovalke. Čeprav je bilo življenje oskrbovancev težko, je bilo poskrbljeno za hrano ter streho nad glavo. Zaključili smo z ogledom dvorišča in se potem vrnili v šolo.

 

Jan Lebar, 9. b

(Skupno 2.129 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST