Skoči na glavno vsebino
Select Page

ZDRAVJE V VRTCU V ROŽNATI IGRALNICI

V šolskem letu 2023/24 smo prijatelji iz Rožnate igralnice sodelovali v projektu Zdravje v vrtcu. Letošnja rdeča nit je bila »Besede imajo moč«, ki smo ji sledili s spodbujanjem primerne komunikacije med otroki, s čustvenim opismenjevanjem ter z bralno spodbujevalnimi akcijami (Bralni črviček, izmenjava knjig, obisk pravljičarke v igralnici, obisk v knjižnici). Sicer pa se je dogajalo še marsikaj. V nadaljevanju je na kratko opisanih nekaj dejavnosti, ki smo jih izvajali v okviru tega projekta.

Čustveno opismenjevanje

Otroci so spoznavali, utrjevali, prepoznavali, ubesedili, izražali osnovna čustva: veselje, žalost, strah in jeza. Pot do tega je potekala na več načinov.

Delavnica čustvenega opismenjevanja (Svetovalna delavka Metka Jančar): veselje, žalost.

Delavnica čustvenega opismenjevanja (Svetovalna delavka Metka Jančar): veselje, žalost.

Delavnica čustvenega opismenjevanja (Polona Muršec Kaučič): strah.

Socialne igre, knjige z aktivnim vključevanjem otrok:  Pričaraj nasmeh (Mandl, K.), Rožle je jezen/Rožleta je strah (Aurelie Chien Choe Chine). Prepoznavanje čustev po fotografijah, skušanje prepoznati/ubesediti čustva s pomočjo fotografij, primerov, pogovora, situacij, sestavljanke čustva. Skupna izdelava plakatov, pogovor ob plakatih. Določanje svojih čustev: kako se počutim danes s pomočjo fotografij. Ob koncu vrtčevskega leta pa smo izvajali tudi igre sodelovanja in zaupanja.

S Črtom na vrtu

Črviček Črt (ročna lutka) nas je spremljal na mnogih dogodivščinah, skupaj smo skrbeli tudi za vrtčevske gredice.

Jeseni: puljenje trave, čiščenje gredic, prekopavanje.

Pomlad: sejanje semen v lončke: kumare, bučke, buče. Sajenje zelišč na gredico. Sejanje redkvice in korenčka na drugo gredico. Sajenje paradižnika kumaric in sejanje sončnic na tretjo gredico. Puljenje trave, odnašanje trave, opazovanje rasti rastlin. Opazovanje živali na in ob gredicah.

Pobiranje in uporaba pridelkov: pobiranje zelišč, priprava čaja, sušenje zelišč. Priprava zeliščnega namaza, pobiranje redkvic. Pokušina pridelkov.

Otrok spozna pot od semena do krožnika.

Sovpadajoč s to tematiko, smo se odpravili tudi na obisk na bližnjo kmetijo, kjer smo si lahko ogledali živali, pridelke in delovne stroje ter orodje.

Moja zemlja

Ker smo počeli že druge dejavnosti povezane z zemljo (vrtnarjenje, obisk kmetije), je bilo potrebno nekaj dodati tudi k tematiki skrbi za okolje:

 – Lutkovna igra Tri Muhe in Umazan ribnik po knjigi Mojiceje Podgoršek (otroci so pomagali pripraviti rekvizite za lutkovno igro, ter likovno poustvarjali lutkovno igro z izdelavo muh).

 – Ločevanje »odpadkov« iz umazanega ribnika v primerne »kante za smeti«.

– Praznujemo zemljin rojstni dan.

– Izmenjava s sosednjo igralnico: vzgojiteljica sosedje igralnice predstavi otrokom knjigo z okoljsko tematiko Nekaj Črnega (Daljvand, R.) ter fizično ločujejo odpadke po koših ter koše označijo.

Od zrna do kruha

V Vrtec smo prinesli električni mlin na kamne in pšenično zrnje iz mlina. Otroci so si ogledali pšenično zrnje ter ga potipali, nato pa so pšenična zrna basali v mlin ter opazovali mletje zrn v moko. Pripravljeni moki so s pomočjo vzgojiteljice dodali še kvas, sol in vodo. Vzgojiteljica je testo zamesila, nato smo ga dali počivati v košaro. Dobro vzhajano testo smo dali v kuhinjo, kjer so nam ga kuharice spekle. Kako je kruh dišal. Mmm, to je bila najboljša malica vseh časov.

Spomladanski pohod

Veliki spomladanski sprehod/pohod je bil v bistvu nek rezultat oz. sklepni dogodek celoletnega prizadevanja za gibanje in dobro počutje v vrtcu.

Pred pohodom sva staršem naročili otroke primerno zaščititi pred soncem s pokrivalom in zaščitno kremo oz. le to prinesti v vrtec. Otroci so prinesli nahrbtnike, plastenke z vodo in primerna obuvala.  S seboj smo vzeli sadje za okrepčilo.

Razdalja, ki smo jo prehodili, je bila dobre tri kilometre.  In prav vsi otroci so z veseljem in dobro voljo sodelovali in uživali v pohodu. Na sredini pohoda je bil načrtovan postanek, kjer smo na kmetiji enega izmed otrok dobili možnost uporabe sanitarij, ter prostora za malico in počitek med pohodom.

Vadbene ure v telovadnici

Petek je dan za vadbeno uro. Tega se otroci zelo veselijo.

Ob petkih smo imeli možnost koristiti šolsko telovadnico. Ogrevanje, razgibavanje nato pa odvisno od tedna naravne oblike gibanja, tek na znak, gibalne igre, rajalne igre, poligon, igra z žogami, gimnastičnimi obroči, plezanje po rib stolu in še kaj bi se tukaj našlo. Nato pa pospravljanje, umiritev.

DOSTOPNOST