Skoči na glavno vsebino
Select Page

Geslo ima na internetu in pri uporabi različnih naprav enako vlogo kot ključ. S ključem zaklenemo stanovanje in hišo, da preprečimo tatovom in drugim nepovabljenim gostom, da bi imeli dostop do naših stvari. Z geslom zaklenemo in onemogočimo dostop do svojih naprav in lastnine na internetu: profili na družabnih omrežjih, uporabniški računi na spletnih straneh in v video igrah, dostop do aplikacij, dostop do mobilnega telefona, računalnika itd.

Da bo geslo resnično učinkovito, je treba upoštevati nekaj pravil. Geslo mora biti pravilno in dovolj dolgo, skrivno, poleg tega pa ga redno menjamo.

 

Dobro geslo

Dobro geslo je zapleteno, dovolj dolgo in ga ni mogoče kar tako uganiti. Ko ustvarjamo geslo, upoštevamo naslednje značilnosti dobrih in varnih gesel:

  • geslo je dolgo vsaj 10 znakov, še bolje, če jih ima 12 ali več,
  • sestavljeno je iz malih in velikih črk, številk in posebnih znakov, kot so #?!-.,%&@ß,
  • na pogled je videti, kot da je sestavljeno naključno,
  • lahko si ga je zapomniti,
  • za vsako spletno mesto imamo svoje geslo.

Veliko ljudi uporablja slaba gesla. Med najslabšimi gesli so zaporedje številk (npr. 12345678), zaporedje črk na tipkovnici (npr: qwertzu ali fghjklčć, ali yxcvbnm) in enostavna enobesedna gesla (marjan, nogomet, fido). Uporaba imen in priimkov družinskih članov, imena hišnih ljubljenčkov in datumov ali letnic rojstev ne zagotavlja dobrih gesel. Kdorkoli nas pozna, lahko z nekaj poskušanja ugotovi geslo. Prav tako pa je enostavna gesla zelo lahko ugotoviti, če gledamo na tipkovnico ali zaslon telefona, ko uporabnik tipka geslo.

Primer dobrega gesla: SmSo5xt,di,@jkn!

Na prvi pogled je takšno geslo težko zapomnljivo, a je zelo dobro geslo, saj ima 16 znakov, velike in male črke, številko, ločila (vejici in klicaj) in poseben znak @. Z lahkoto si ga zapomnimo, če vemo, da so to prve črke besed in ločila iz stavka:

Spletno mesto Safe obiščem 5x tedensko, da izvem, ali je kaj novega!

Za stavek ni pomembno, da je smiseln, pomembno je, da si ga lahko zapomnimo. Lahko je verz iz pesmi, ki jo obožujemo, misel, ki nam je všeč, oglasni slogan ali karkoli drugega.

Tukaj lahko brezplačno preverite moč vašega gesla.

Gesla, ki jih vnesete na tem spletnem naslovu, se ne zbirajo in ne shranjujejo!

(Skupno 122 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST