Skoči na glavno vsebino
Select Page

Program Ekošola je mednarodno uveljavljan program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med učenci skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše.

Z opravljenimi 7 koraki postane ustanova ekošola in pridobi zeleno zastavo.  V preteklem šolskem letu smo kot zadnjega od sedmih korakov pripravili in podpisali ekolistino. Eko listino so podpisali:

koordinatorica projekta in pomočnica ravnatelja na šoli Ksenija Mlekuž, nacionalni koordinator Eko-šole Gregor Cerar, župan občine Sveta Ana Martin Breznik, predsednica Sveta staršev Valentina Ornik, predstavnica SUŠ – učenka Daša Češnjaj in ravnatelj OŠ Sveta Ana Aleksander Šijanec.

Učenci, učitelji in ostali delavci šole se skupaj z lokalno skupnostjo zavezujemo, da se bomo trudili

uresničevati in skrbeti za:

– čisto in urejeno šolo ter okolico šole,

– ločeno zbiranje odpadkov ter varčevanje z vodo in energijo,

– zdravo prehrano, dovolj gibanja in kvalitetno preživljanje prostega časa,

– prijazne in spoštljive medsebojne odnose,

– odgovoren odnos do narave.

V projektu razvijamo čut za ohranjanje čiste in zdrave narave ter življenja v njej.

Eko šola je šola, v kateri vladajo dobri medsebojni odnosi, kjer se otroci učijo na prijeten in sproščen način, kjer gradijo zdrav način življenja, kjer se spoštujejo lastnosti vedoželjnost, podjetnost, zavzetost, predanost, odgovornost, urejenost, spoštovanje in pozitiven odnos do soljudi. Razvijamo odgovornost, ustvarjalnost, samostojnost, kritičnost, strpnost, radovednost in zaupanje v lastne sposobnosti. Razvijamo literarne, glasbene, likovne in tehnične sposobnosti. Spodbujamo učence k

raziskovanju in razlaganju pojavov v okolju z vidika različnih perspektiv. Učence želimo ozavestiti o pomenu zdrave prehrane in gibanja ter jih navajati na zdrav način življenja.

Strategija načrtovanja in izvajanja programa Ekošola je, da se koncepti okoljskega izobraževanja vnesejo v obstoječe šolske predmete. Vključevanje okoljskega izobraževanja v natančno določen predmet izboljšuje okoljsko ozaveščenost, bogati ta predmet ter ga tako naredi bolj aktualnega in zanimivega. Povezovanje aktivnosti programa Ekošola z učnim načrtom zagotavlja zviševanje pomena programa na šoli, hkrati pa omogoča, da postaja program Ekošola resnično del šolske skupnosti.

V okviru dni dejavnosti vsako leto v aprilu planiramo tudi naravoslovni dan – eko dan.

Projekti v okviru ekošole: Šolska vrtilnica, Odpadkom dajemo novo življenje, LEAF – znanje o gozdovih, Ne zavrzi oblek, ohrani planet. Učenci so obiskali tudi ekokmetije, sodelovali v čistilni akciji, izvajali aktivnosti za učinkovito rabo energije in raziskovali vodne vire.

Koordinatorica projekta: Ksenija Mlekuž

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST