Skoči na glavno vsebino
Select Page

Oglej si video na YouTube

Več fotografij tukaj

Posnetek z radia Agora najdete tukaj (naša vzgojitelja lahko poslušate od 26.  minute naprej)

Med 24. in 26. aprilom so se otroci iz vrtca in učenci od 5. do 8. razreda (skupaj jih je bilo kar 40) udeležili kratkotrajne projektne izmenjave v obmejnem avstrijskem kraju Tieschen. Srečanje je potekalo v okviru Erasmus+ projekta Netopir na vulkanu.
Otroci in njihovi spremljevalci smo tri dni bivali v prijetnem podeželskem mladinskem hotelu JUFA Tieschen in se družili z otroki iz Maribora in Stradna, s katerimi sodelujemo v omenjenem projektu. V mešanih skupinah so se učenci seznanili z vulkani in vulkanskimi kamninami, spoznavali gozd, travniške rastline in vrste metuljev, izdelovali netopirnice, izvajali eksperimente ter z mrežami v potoku lovili ribe, rakce in še kaj. Ogledali pa so si lahko tudi kratko gledališko predstavo. Delavnice so potekale ob dopoldnevih in popoldnevih, vodili pa so jih priznani strokovnjaki (biologi, geologi) iz avstrijske Štajerske. V času med posameznimi delavnicami (ki ga je bilo zelo malo) pa so se otroci lahko družili na bližnjih igralih ali igrišču.

Prvi večer smo se odpravili na dolg, večkilometrski pohod do kraja Klöch, znanega predvsem po velikem kamnolomu, ki smo si ga med samim pohodom tudi ogledali. Ko se je stemnilo, smo se posedli na hribček v centru Klöcha in opazovali nočni let na desetine netopirjev, ki živijo na podstrešju neke tamkajšnje hiše.

Tudi drugi večer smo se peš odpravili do manjšega kamnoloma Jörgen, kjer smo se udeležili kratkega kulturnega programa. Med drugim smo si ogledali netopirji ples, ki so ga pripravile učenke NMS Straden.

Zadnji dan so mlajši učenci likovno ustvarjali: narisali so vrsto netopirjev, ki so jih nato pritrdili na tri velike plošče – tako je nastala skupna umetnina učencev OŠ Sveta Ana, OŠ Janka Padežnika in VS Straden, katere del je vsaka šola odnesla domov za spomin na srečanje.

Mateja Kramberger

Datum izvirnka: maj 2019

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST