Skoči na glavno vsebino
Select Page

Pozdravljeni učenci, učenke in vsi zaposleni,

želel bi vas opozoriti, da poteka t.i. #phishing napad na Arnes-ove uporabnike (slika spodaj). Vsi, ki ste epoštno sporočilo prejeli, ga takoj izbrišite in če ste na lažno spletno stran vnesli svoje podatke, pa takoj zamenjat geslo! Arnes vam nikoli ne bo pošiljal e-sporočila s povezavo, ki bi vodila na stran, na kateri bi morali znova vnašati geslo.

Kaj sploh so tako imenovani phishing napadi?

“S tem imenom poimenujemo krajo podatkov, ki storilcu omogočijo dostop do spletnih storitev v našem imenu in v skrajnem primeru tudi krajo našega denarja. V običajnem scenariju nas skuša storilec z elektronskim sporočilom zvabiti na lažno stran banke ali spletne storitve, običajno pod pretvezo, da se moramo zaradi preverjanja podatkov ali dodatnih ugodnosti prijaviti in “preveriti podatke”. Če na tej lažni, “phishing” strani vpišemo geslo za dostop, se le-to posreduje storilcu,” pojasnjujejo na slovenskem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT.

Več o samem t.i. #phishingu si lahko preberete tukaj: svetracunalnistva.si/kaj-je-phishing

Pazljivo torej.

Nasveti SI-CERT, kako se izogniti tovrstnim napadom:

Nikoli ne odgovarjajte na elektronska pisma, ki od vas zahtevajo osebne in finančne podatke. Prav tako ne sledite povezavam do takšnih spletnih strani. Legitimna podjetja vam takšnih zahtev nikoli ne bodo pošiljala po elektronski pošti ali spletu.
Ko se prijavljate na spletne strani, ki imajo kar koli opraviti z denarjem, njihov spletni naslov (url) obvezno vtipkajte direktno v naslovno vrstico.
Osebnih in finančnih podatkov nikoli ne pošiljajte s pomočjo elektronske pošte. Preko elektronske pošte pošiljanje teh podatkov ni varno.
Redno preverjajte izpiske bančnih računov in kreditnih kartic.
Na računalniku imejte nameščene najnovejše popravke operacijskega sistema (npr. windows update) in posodobljen antivirusni program.

(Skupno 95 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST