DIETNA PREHRANA
V vrtcu pripravljamo dietno prehrano za vse otroke, za katere starši prinesejo zdravniško potrdilo specialista (alergologa, dietetika …).
V kolikor za otroka ne pridobite zdravniškega potrdila specialista, dite v vrtcu iz različnih kadrovsko/ organizacijskih, HACCP in ekonomskih vidikov ne izvajamo. Iz enakih razlogov prinašanje hrane v vrtec ni sprejemljivo.
Staršem priporočamo, da potrdilo prinesejo vsaj kakšen dan pred vstopom otroka v vrtec, da se lahko nabavijo potrebna živila in pripravi ustrezna dieta. V primeru strogih izločitvenih diet pa priporočamo osebno srečanje z vodjem prehrane.
Pri dietni prehrani otrok so starši dolžni:
- Opozoriti vodjo prehrane na prehranske posebnosti otroka z zdravniškim potrdilom specialista (alergologa, dietetika …).
- Pisno javljati spremembe v izvajanju diete.
- V primeru, da dieta ni več potrebna prinesti potrdilo o prenehanju izvajanja diete.
V vrtcu pripravljamo dietno prehrano iz svežih živil, ki niso predhodno industrijsko pripravljena. Pri pripravi uporabljamo vse načine priprave hrane: kuhanje, dušenje, pečenje.
JEDILNIK OTROK Z DIETNO PREHRANO
Za otroke z alergijami in dietami se jedilnik sproti prilagaja vrsti diete. Pri pripravi jedi se upoštevajo omejitve živil ter se jih zamenja z ustreznimi dietnimi nadomestki. Tako se za vsako dieto individualno prilagodi jedilnik potrebam in omejitvam otrok/učencev.
VRSTA DIETE | PREPOVEDANA ŽIVILA | NADOMESTKI |
ALERGIJA NA MLEKO | Mleko in mlečni izdelki |
Različni rastlinski napitki: – Sojin napitek – Rižev napitek – Ovseni napitek Izdelki brez mleka. |
ALERGIJA NA JAJCA | Jajca in izdelki, ki vsebujejo jajca |
– Jedi brez jajc (testenine, biskviti,… brez jajc – Jajčni nadomestki |
ALERGIJA NA SOJO | Soja in izdelki, ki vsebujejo sojo | Živila in jedi brez soje |
ALERGIJA NA PŠENICO | Pšenica in izdelki, ki vsebujejo pšenico | Izdelki, ki ne vsebujejo pšenice (pecivo, kruh, testenine ki so narejeni iz ajdove, riževe, koruzne moke brez dodatkov pšenice) |
ALERGIJA NA ARAŠIDE | Arašidi in izdelki, ki vsebujejo arašide | Izdelki brez arašidov |
ALERGIJA NA OSTALA ŽIVILA | Različna živila in izdelki iz njih v primeru, da je dokazana alergija. (jagode, sezam, ribe itd. | Izdelki, ki ne vsebujejo alergenih snovi. |
LAKTOZNA INTOLERANCA | Mleko in mlečni izdelki |
Mleko in mlečni izdelki brez laktoze Različni rastlinski napitki: – Sojin napitek – Rižev napitek – Ovseni napitek |
CELIAKIJA | Živila, ki vsebujejo gluten | Brezglutenski izdelki (Jedi kot so kruh, testenine, kosmiči, pecivo se bodo nadomestile z ustreznimi brezglutenskimi jedmi.) |
Diete, ki niso medicinsko utemeljene imajo lahko škodljive učinke na otrokov razvoj.
Opozorilo!
Zaradi vse večjega števila otrok z dietno prehrano, ki ni zdravstveno utemeljena, je Ministrstvo za zdravje izdalo okrožnico z potrdilom o medicinsko indicirani dieti. Kar pomeni, da so otroci upravičeni do dietne prehrane v primeru, da prinesejo izpolnjeno potrdilo od zdravnika.
Povezava do potrdila: Seznam diet in potrdilo
ALERGEN | ŽITA, ki vsebujejo GLUTEN, in sicer: PŠENICA (npr. PIRA in HORASAN), RŽ, JEČMEN, OVES ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih (KUS KUS) | OREŠKI, in sicer MANDLJI , LEŠNIKI , OREHI, INDIJSKI OREŠČKI , AMERIŠKI OREHI , BRAZILSKI OREŠČKI, PISTACIJA, MAKADAMIJA | MLEKO in mlečni proizvodi, ki vključno LAKTOZO |
IZDELKI | Kruh in jedi iz kruha, pekovsko pecivo, pica, omake, enolončnice, testenine, njoki, palačinke, panirane jedi, nekateri mesni proizvodi (klobase, salame, paštete, čevapčiči, pleskavice) itd. | Štruklji, palačinke, potice, čokoladni namazi, kruh, piškoti, krekerji, sladice, sladoledi, marcipan itd. | Panirana živila, pire krompir, omake, narastki (rižev prosen, ajdov,..), sladice, palačinke, jogurt, sir, skuta, maslo, puding, feta sir, mozzarela |
ALERGEN | JAJCA in proizvodi iz njih | ZRNJE SOJE in proizvodi iz njega, | LISTNA ZELENA in proizvodi iz nje; |
IZDELKI | Testenine, panirani izdelki, lazanje, musake, narastki, večina sladic, biskviti, palačinke itd. | Sojin napitek, omaka, vegetarijanski izdelki, nekateri mesni izdelki (hrenovke, klobase, čevapčiči, mesni sir, čufti,..), izdelki z industrijsko panadp (ribe, nageci, cordom blue,…) itd. | Juhe, enolončnice, koncentrati juh, goveja in zelenjavna kocka, solate itd. |
ALERGEN | RAKI in proizvodi iz njih; | RIBE in proizvodi iz njih, | ARAŠIDI (kikiriki) in proizvodi iz njih; |
IZDELKI | Rižote, testenine, pice, sushi, namazi in solate iz morskih sadežev | Vse sladkovodne in morske ribe, ribje konzerve, namazi, jedi iz rib (polpeti, solate, omake) | Sladice, piškoti, torte, sladoledi (z dodatkom arašida) |
ALERGEN | gorčično seme in proizvodi iz njega; | sezamovo seme in proizvodi iz njega | volčji bob in proizvodi iz njega; |
IZDELKI | Gorčica, marinirano meso (zrezki, pečenka, divjačina), omake z gorčico itd. | Sezamovo olje, solate (sezamova semena), kruh (hamburger, žemlje, palčke, krekerji), slano pecivo | Nekatere vrste kruha (brezglutenski), nekatera peciva in pekovski izdelki |
ALERGEN | ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l | MEHKUŽCI in proizvodi iz njih. |
POMEMBNO! LAHKO SMO ALERGIČNI NA ENEGA ALI VEČ ALERGENOV HKRATI! |
IZDELKI | Suho sadje (rozine, slive, marelice), mesni izdelki, vinski kis | Lignji, jedi iz morskih sadežev |
OZNAČEVANJE SNOVI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI, V OBRATIH JAVNE PREHRANE
Na osnovi Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil (Ur. List RS, št. 50/04, 58/04, 43/05, 64/05, 83/05, 115/05 in 118/07), Osnovna šola in vrtec Sveta Ana informira vse, ki imajo alergijo ali težave s preobčutljivostjo na hrano o vsebnosti le-teh v jedilniku vrtca in šole.
Jedilniki se oblikujejo skladno z navodili označevanja po zgoraj navedeni uredbi in pravilniku:
– Proizvodi in snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost, so navedene v okviru jedilnika
– Alergena snov se med sestavinami označi z vrsto pisave – številko.
– Jedilniki so objavljeni elektronsko (na spletni strani šole) in v pisni obliki (pred učilnico, jedilnico, igralnico).
– Kljub skrbni pripravi pa določene jedi, ki jih kuhamo v šolski kuhinji, lahko vsebujejo alergene v sledovih.
– Dietni obroki za otroke in učence se pripravljajo na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili vrtca.
POMEMBNO OBVESTILO: starši, katerih učenci imajo subvencionirano prehrano (malica in/ali kosilo) in le – te pravočasno ne odjavijo, kljub subvenciji plačajo vse neodjavljene in neprevzete obroke ( točka 40, 41 in 42 pravil šolske prehrane).
Pravila šolske prehrane lahko preberete tukaj: Pravila šolske prehrane
Organizator prehrane: Lara Plazar