Skoči na glavno vsebino
Select Page

DIETNA PREHRANA

V vrtcu pripravljamo dietno prehrano za vse otroke, za katere starši prinesejo zdravniško potrdilo specialista (alergologa, dietetika …).

V kolikor za otroka ne pridobite zdravniškega potrdila specialista, dite v vrtcu iz različnih kadrovsko/ organizacijskih, HACCP  in ekonomskih vidikov ne izvajamo. Iz enakih razlogov prinašanje hrane v vrtec ni sprejemljivo.

Staršem priporočamo, da potrdilo prinesejo vsaj kakšen dan pred vstopom otroka v vrtec, da se lahko nabavijo potrebna živila in pripravi ustrezna dieta. V primeru strogih izločitvenih diet pa priporočamo osebno srečanje z vodjem prehrane.

Pri dietni prehrani otrok so starši dolžni:

  1. Opozoriti vodjo prehrane na prehranske posebnosti otroka z zdravniškim potrdilom specialista (alergologa, dietetika …).
  2. Pisno javljati spremembe v izvajanju diete.
  3. V primeru, da dieta ni več potrebna prinesti potrdilo o prenehanju izvajanja diete.

V vrtcu pripravljamo dietno prehrano iz svežih živil, ki niso predhodno industrijsko pripravljena. Pri pripravi uporabljamo vse načine priprave hrane: kuhanje, dušenje, pečenje.

JEDILNIK OTROK Z DIETNO PREHRANO

Za otroke z alergijami in dietami se jedilnik sproti prilagaja vrsti diete. Pri pripravi jedi se upoštevajo omejitve živil ter se jih zamenja z ustreznimi dietnimi nadomestki. Tako se za vsako dieto individualno prilagodi jedilnik potrebam in omejitvam otrok/učencev.

VRSTA DIETE PREPOVEDANA ŽIVILA NADOMESTKI
ALERGIJA NA MLEKO Mleko in mlečni izdelki

Različni rastlinski napitki:

–         Sojin napitek

–         Rižev napitek

–         Ovseni napitek

Izdelki brez mleka.

ALERGIJA NA JAJCA Jajca in izdelki, ki vsebujejo jajca

–         Jedi brez jajc (testenine, biskviti,… brez jajc

–         Jajčni nadomestki

ALERGIJA NA SOJO Soja in izdelki, ki vsebujejo sojo Živila in jedi brez soje
ALERGIJA NA PŠENICO Pšenica in izdelki, ki vsebujejo pšenico Izdelki, ki ne vsebujejo pšenice (pecivo, kruh, testenine ki so narejeni iz ajdove, riževe, koruzne moke brez dodatkov pšenice)
ALERGIJA NA ARAŠIDE Arašidi in izdelki, ki vsebujejo arašide Izdelki brez arašidov
ALERGIJA NA OSTALA ŽIVILA Različna živila in izdelki iz njih v primeru, da je dokazana alergija. (jagode, sezam, ribe itd. Izdelki, ki ne vsebujejo alergenih snovi.
LAKTOZNA INTOLERANCA Mleko in mlečni izdelki

Mleko in mlečni izdelki brez laktoze

Različni rastlinski napitki:

–         Sojin napitek

–         Rižev napitek

–         Ovseni napitek

CELIAKIJA Živila, ki vsebujejo gluten Brezglutenski izdelki (Jedi kot so kruh, testenine, kosmiči, pecivo se bodo nadomestile z ustreznimi brezglutenskimi jedmi.)

Diete, ki niso medicinsko utemeljene imajo lahko škodljive učinke na otrokov razvoj.

Opozorilo!

Zaradi vse večjega števila otrok z dietno prehrano, ki ni zdravstveno utemeljena, je Ministrstvo za zdravje izdalo okrožnico z potrdilom o medicinsko indicirani dieti. Kar pomeni, da so otroci upravičeni do dietne prehrane v primeru, da prinesejo izpolnjeno potrdilo od zdravnika.

Povezava do potrdila: Seznam diet in potrdilo

ALERGEN ŽITA, ki vsebujejo GLUTEN, in sicer: PŠENICA (npr. PIRA in HORASAN), RŽ, JEČMEN, OVES ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih (KUS KUS) OREŠKI, in sicer MANDLJI , LEŠNIKI , OREHI, INDIJSKI OREŠČKI , AMERIŠKI OREHI , BRAZILSKI OREŠČKI, PISTACIJA, MAKADAMIJA MLEKO in mlečni proizvodi, ki vključno LAKTOZO
       
IZDELKI Kruh in jedi iz kruha, pekovsko pecivo, pica, omake, enolončnice, testenine, njoki, palačinke, panirane jedi, nekateri mesni proizvodi (klobase, salame, paštete, čevapčiči, pleskavice) itd. Štruklji, palačinke, potice, čokoladni namazi, kruh, piškoti, krekerji, sladice, sladoledi, marcipan itd. Panirana živila, pire krompir, omake, narastki (rižev prosen, ajdov,..), sladice, palačinke, jogurt, sir, skuta, maslo, puding, feta sir, mozzarela
ALERGEN JAJCA in proizvodi iz njih ZRNJE SOJE in proizvodi iz njega, LISTNA ZELENA in proizvodi iz nje;
       
IZDELKI Testenine, panirani izdelki, lazanje, musake, narastki, večina sladic, biskviti, palačinke itd. Sojin napitek, omaka, vegetarijanski izdelki, nekateri mesni izdelki (hrenovke, klobase, čevapčiči, mesni sir, čufti,..), izdelki z industrijsko panadp (ribe, nageci, cordom blue,…) itd. Juhe, enolončnice, koncentrati juh, goveja in zelenjavna kocka, solate itd.
ALERGEN RAKI in proizvodi iz njih; RIBE in proizvodi iz njih, ARAŠIDI (kikiriki) in proizvodi iz njih;
       
IZDELKI Rižote, testenine, pice, sushi, namazi in solate iz morskih sadežev Vse sladkovodne in morske ribe, ribje konzerve, namazi, jedi iz rib (polpeti, solate, omake) Sladice, piškoti, torte, sladoledi (z dodatkom arašida)
ALERGEN gorčično seme in proizvodi iz njega; sezamovo seme in proizvodi iz njega  volčji bob in proizvodi iz njega;
       
IZDELKI Gorčica, marinirano meso (zrezki, pečenka, divjačina), omake z gorčico itd. Sezamovo olje, solate (sezamova semena), kruh (hamburger, žemlje, palčke, krekerji), slano pecivo Nekatere vrste kruha (brezglutenski), nekatera peciva in pekovski izdelki
ALERGEN ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l MEHKUŽCI in proizvodi iz njih.

POMEMBNO!

LAHKO SMO ALERGIČNI NA ENEGA ALI VEČ ALERGENOV HKRATI!

     
IZDELKI Suho sadje (rozine, slive, marelice), mesni izdelki, vinski kis Lignji, jedi iz morskih sadežev

 

OZNAČEVANJE SNOVI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI, V OBRATIH JAVNE PREHRANE

Na osnovi Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil (Ur. List RS, št. 50/04, 58/04, 43/05, 64/05, 83/05, 115/05 in 118/07), Osnovna šola in vrtec Sveta Ana informira vse, ki imajo alergijo ali težave s preobčutljivostjo na hrano o vsebnosti le-teh v jedilniku vrtca in šole.

Jedilniki se oblikujejo skladno z navodili označevanja po zgoraj navedeni uredbi in pravilniku:

–        Proizvodi in snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost, so navedene v okviru jedilnika

–        Alergena snov se med sestavinami označi z vrsto pisave – številko.

–        Jedilniki so objavljeni elektronsko (na spletni strani šole) in v pisni obliki (pred učilnico, jedilnico, igralnico).

–        Kljub skrbni pripravi pa določene jedi, ki jih kuhamo v šolski kuhinji, lahko vsebujejo alergene v sledovih.

–        Dietni obroki za otroke in učence se pripravljajo na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili vrtca.

POMEMBNO OBVESTILO: starši, katerih učenci imajo subvencionirano prehrano (malica in/ali kosilo) in le – te pravočasno ne odjavijo, kljub subvenciji plačajo vse neodjavljene in neprevzete obroke ( točka 40, 41 in 42 pravil šolske prehrane).

Pravila šolske prehrane lahko preberete tukaj: Pravila šolske prehrane

Organizator prehrane: Lara Plazar

(Skupno 300 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST