Skoči na glavno vsebino
Select Page

Nagrajenci projekta Šolska VRTilnica

Na OŠ Sveta Ana že nekaj let poteka projekt Šolska VRTilnica v mednarodno uveljavljenem programu Eko šole. Letos smo se prijavili na nagradni natečaj Kam gre naš pridelek in bili nagrajeni.

Učenci OŠ Sveta Ana živijo na podeželju, obdani so s čudovito naravo. Da bi le to znali spoštovati, znali izkoristiti naravne danosti, ki nam jih narava ponuja, razvili veščine in pridobili znanja, ki bi jih lahko prenašali tudi na naslednje rodove, sem na šoli želela aktivirati čimveč učencev za sodelovanje v tem projektu.

Med letom smo skrbeli za visoko gredo jagod, dišavnice in zelišča. Iz njih smo pripravljali zeliščna mila, kreme, čajne vrečke, zeliščne bonbon, zeliščne soli, dišavne vrečke in se urili v pripravi najrazličnejših jedi.  Izdelki so bogatili stojnice Šolskega sklada, predstavljajo pa tudi šolska darila.

V projektu šolska VRTilnica smo se neizmerno zabavali, bili v naravi in pridobili veliko spretnosti in znanj. Prepričana sem, da kar se otroci naučijo v rani mladosti, jim ostane za celo življenje. Želim si, da je vse to koristna igra, ki lahko tudi staršem olajša marsikatero delo. Eko šole lahko s svojimi programi postanemo še bolj okolju prijazne in vplivamo na učence, zaposlene in celotno lokalno skupnost k bolj odgovornemu ravnanju do okolja. Najpomembneje pa je, da otrokom privzgajamo odnos do vsega, kar jih obdaja in na ta način razvijamo spoštljiv odnos do narave.

Z vsemi temi aktivnostmi , ne samo, da smo začeli ceniti, kar imamo, začeli smo tudi razmišljati, da lahko vsak pripomore delček k mozaiku srečnih in zadovoljnih otrok in učiteljev naše šole. Zadovoljni ljudje pa so kreativni, motivirani za nove ideje.

Želimo si, da bi ideje, ki smo jih razvili, res živele, da bi bili vključeni učenci, njihovi starši in učitelji uspešni promotorji pridobljenih veščin in da bi znali še naprej z roko v roki sodelovati. Naše sporočilo, da nam je mar za okolje, lahko pripomore, da bomo skupaj gradili bolj zeleno in prijaznejše okolje.

Več podrobnosti si lahko ogledate na naslednji povezavi
                                                                                  

Nagrajenci nagradnega natečaja Kam gre naš pridelek

Mentorica: Božena Šmirmaul

 

DOSTOPNOST