Skoči na glavno vsebino
Select Page

Ste kdaj že slišali rek, ki pravi, da ni večje ljubezni od tiste med materjo in njenimi otroci? Nobenega dvoma ni, da je ta vez, ki se prične že pred rojstvom otroka, zares posebna, zato je lepo, da se je občasno spomnimo in jo tudi primerno proslavimo. V čast 25. marcu smo za vas pripravili nekaj zanimivosti povezanih z materinskim dnem in materinstvom na splošno. Uživajte.

Vsaka mama je prava mama,
dana za srečo in na veselje.
Prava. In ena sama.
Za vse življenje.
(Tone Pavček)

Brez sonca roža ne cveti,
a nam brez mam živeti ni.
Zahvalim soncu se za cvet,
a tebi, ker ves moj si svet!
(neznani avtor)

Ne bom lovila zvezdic- na nebu naj žarijo.
Rož ne bom iskala- kjer so, tam naj cvetijo.
Nič ptičk ne bom prosila, da pesmice bi pele-
naj letajo, kjer hočejo, proste in vesele.
Sama bom zapela pesem iz srca,
pa bo najbolj vesela moja mamica!
(Neža Maurer)

Zanimivost #1: Začetki materinskega dne

Ali ste vedeli, da materinski dan praznujemo šele od leta 1908, ko je Anna Jarvis iz Filadelfije v ZDA počastila svojo mamo s posebno javno slovesnostjo? Nekateri ljudje materinski dan sicer povezujejo z antičnimi praznovanji, kot sta denimo grški in rimski slavljenji matere boginje Kibele, ter posebnimi krščanskimi prazniki, vendar med njimi v resnici ni prav nobene povezave. Materinski dan izvira iz Združenih držav Amerike, od tam pa se je v začetku 20. stoletja razširil na približno 50 drugih svetovnih držav, ki ta praznik slavijo še danes.

 

Zanimivost #2: Komercialen praznik ali miren družinski dan?

Prav nobenega dvoma ni, da je sodobno praznovanje materinskega dne v večini držav popolnoma skomercializirano in kot takšno predstavlja odlično priložnost za vse trgovce, da na ta poseben dan prodajo na milijone daril. Vedno pa temu seveda ni bilo vedno tako. Anna Jarvis, ustanoviteljica tega posebnega praznika, je pravzaprav ostro nasprotovala komercializaciji tega dne – šla je celo tako daleč, da je proti komercializaciji svojega praznika vložila tožbo, a jo je žal izgubila.

 

 Zanimivost #3: Kdaj praznovati?

Materinski dan izvira iz Združenih držav Amerike, tam pa ga že od nekdaj praznujejo drugo nedeljo v maju. Nekaj drugih držav je prevzelo isto tradicijo, nekatere pa so ustvarile povsem svojo. Dandanes materinski dan v večini držav praznujejo v marcu ali v maju, preostale države pa tudi v drugih poletnih, jesenskih ali zimskih mesecih. Pravzaprav je takšna razporeditev celo zelo poštena, saj tako materinstvo po svetu slavimo čez celo leto.

 

Zanimivost #4: Mati

Ali ste vedeli, da se beseda mati v večini sodobnih jezikov začne s črko »m«? Mutter, mana, mere, mother, ma, mai, matka, majka, mor, moer, madre, mat, mama, mare, maica so besede, ki označujejo to skrbno žensko bitje, ki ga imamo vsi tako radi. Kako pa svojo imenujete vi?

Zanimivost #5: Darila

Ali veste, katera so najbolj priljubljena darila, ki jih otroci vsako leto podarijo svojim materam za rojstni dan? Rože, nakit, oblačila, večerje v restavraciji, knjige in lepotni rituali. Kaj pa boste za svojo mamo letos izbrali vi?

 

Zanimivost #6: Težko je verjeti…

Materinstvo je zares posebna stvar, vendar imajo ženske v življenju na voljo le določeno obdobje, v katerem lahko postanejo matere (v strogo biološkem smislu, seveda). Vendar pa obstajajo ženske, ki se običajnim pravilom materinstva malce  izognejo. Ali ste vedeli, da je bila najstarejša mati v zgodovini stara kar neverjetnih 65 let! Sodobna medicine res dela čudeže, kajne?

 

Zanimivost #7: Več otrok, več ljubezni

Otroci so res pravi izvir sreče, kajne? Več jih je, bolj je veselo! Če je to res, potem je bila prva žena ruskega gospoda Vassilyeva zagotovo najsrečnejša ženska na svetu. Podatki namreč kažejo, da bi naj v 18. stoletju rodila 69 otrok, med njimi kar štirikrat četverčke, sedemkrat trojčke in šestnajstkrat dvojčke. Impresivno, se vam ne zdi?

 

Zanimivost #8: Elvisova mama

Ali ste vedeli, da je bil znameniti ameriški rock zvezdnik Elvis Presley zelo navezan na svojo mamo Gladys? Redno je ob njej spal v isti postelji vse do svoje pubertete, večino svojega življenja pa sta med seboj komunicirala celo v otroški govorici. To je bila res prav posebna ljubezen…

 

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST